English
 

Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Ο Υπουργός Άμυνας είχε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας. Επίσης ο κ. Kehoe έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες του Συντονιστικού Κέντρου Ζήνων και του ΚΣΕΔ.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογο του ο κ. Αγγελίδης ανέφερε, τα ακόλουθα:

“Είχα τη χαρά σήμερα να υποδεχτώ το συνάδελφό μου κ. Paul Kehoe, τον Υπουργό Άμυνας της Ιρλανδίας; μιας χώρας με την οποία διατηρούμε στενούς δεσμούς φιλίας.
Με τον Υπουργό Kehoe συζητήσαμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς, αλλά και τις προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μας στα προγράμματα PESCO.
Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της χώρας μου για την αλληλεγγύη σας και να υπογραμμίσω την τεράστια σημασία της υποστήριξης των εταίρων μας, σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών Μελών της ΕΕ, καθώς και με πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ σήμερα, αγαπητέ συνάδελφε, θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεκτίμητη συνεισφορά της Ιρλανδίας στην UNFICYP.
Από το 1964, πάνω από 10.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας συμμετείχαν στην UNFICYP; μιας αποστολής που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο. Ο ρόλος της UNFICYP θα παραμείνει κρίσιμος, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για την οποία εργαζόμαστε ακατάπαυστα και με αφοσίωση.
Η χώρα σας, κ. Υπουργέ, είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετέχει ανελλιπώς στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο από το 1958. Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ εντυπωσιακό επίτευγμα.
Καλώς ήρθατε στην Κύπρο! Σας εύχομαι χρόνια πολλά επί της ευκαιρίας της ημέρας του Αγίου Πατρικίου”.

Ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe δήλωσε τα παρακάτω:

“Αγαπητέ Υπουργέ, μέλη του Τύπου,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε στην Κύπρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ιρλανδίας, της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγγελίδη για την θερμή υποδοχή που έλαβα εγώ προσωπικά και η αντιπροσωπεία μου σε αυτή την επίσκεψη.

Έχω εντυπωσιασθεί από την ενημέρωση που έλαβα εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης με συναδέλφους από άλλα παράκτια Κράτη της ΕΕ.

Ο κ. Υπουργός και εγώ είχαμε σήμερα εποικοδομητικές συζητήσεις. Ως Κράτη - Μέλη της ΕΕ με φιλικές σχέσεις, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της ΕΕ αποτελεί τον κύριο φορέα της αμυντικής μας συνεργασίας. Η Ιρλανδία είναι θερμός υποστηρικτής του ρόλου της ΕΕ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, και η Ιρλανδία πιστεύει ότι η PESCO μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες δυνατότητες για αυτές τις αποστολές.

Χαίρομαι που η Ιρλανδία συνεργάζεται μαζί με την Κύπρο σε δύο προγράμματα της PESCO: Την αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης και στο Κέντρο Αρμοδιοτήτων εκπαιδευτικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας στο μέλλον.

Το απόγευμα θα συναντηθώ με τα μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας, An Gαrda Sνochαna, που υπηρετούν εδώ στην Κύπρο με τον ΟΗΕ. Είμαι περήφανος που η υποστήριξη της Ιρλανδίας στην αποστολή της UNFICYP χρονολογείται από την ίδρυσή της το 1964. Συνεισφέρουμε επίσης σημαντικά στην Επιτροπή Αγνοουμένων που πραγματοποιεί ζωτικό έργο εδώ στην Κύπρο.

Αργότερα το βράδυ, θα ανάψω τα φώτα στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιρλανδίας "Global Greening", όπου θα φωτιστούν πράσινα αρκετά μνημεία σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, με ιδιαίτερη χαρά σας εύχομαι χρόνια πολλά, επί ευκαιρίας της ημέρας του Αγίου Πατρικίου

Ευχαριστώ”.

Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Paul Kehoe