Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Ραδιοφάροι κινδύνου, γνωστοί και ως ELT, PLB ή EPIRB, είναι πομποί εντοπισμού που βοηθούν στην ανίχνευση και εύρεση της θέσης των πλοίων, αεροσκαφών και ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Είναι πομποί που διασυνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο του COSPAS-SARSAT, το διεθνές δορυφορικό σύστημα έρευνας και διάσωσης (SAR). Όταν ενεργοποιείται χειροκίνητα ή αυτόματα, οι φάροι αυτοί στέλνουν ένα σήμα κινδύνου. Τα σήματα παρακολουθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και η θέση του κινδύνου εντοπίζεται από μη γεωστατικούς δορυφόρους και βρίσκεται με τριπλευρισμό σε συνδυασμό με τριγωνισμό, ανάλογα στην ποιότητα του σήματος που λαμβάνετε.

Στην περίπτωση των 406 MHz, οι φάροι που μεταδίδουν ψηφιακά σήματα, μπορούν να ταυτοποιούνται σχεδόν αμέσως (μέσω GEOSAR), και επιπλέον μια θέση GPS ή GLONASS μπορεί να κωδικοποιηθεί στο σήμα, το οποίο παρέχει στιγμιαία αναγνώριση της θέσης του κινδύνου. Συχνά, χρησιμοποιώντας την αρχική θέση που παρέχεται μέσω του δορυφορικού συστήματος, SAR μέσα και επίγεια τμήματα μπορούν να εντοπίσουν και κατευθυνθούν με μεγάλη ακρίβεια στους έχοντες ανάγκη.

Υπάρχουν τρεις τύποι ραδιοφάρων κινδύνου συμβατοί με το σύστημα COSPAS-SARSAT:

EPIRBs χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από πλοία.
ELTs Χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη
PLBs ατομικοί ραδιοφάροι κινδύνου που χρησιμοποιούνται είτε μεμονωμένα από άτομα (κυνηγοί, ορειβάτες κτλ) είτε από μέλη πληρωμάτων πλοίων και αεροσκαφών.

Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος COSPAS-SARSAT το 1982, ραδιοφάροι κινδύνου συνέβαλαν στη διάσωση πάνω από 28.000 άτομων σε περισσότερες από 7.000 καταστάσεις κινδύνου. Το 2009 μόνο, το σύστημα παρείχε πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση 1.596 ατόμων σε 478 καταστάσεις κινδύνου παγκοσμίως.

Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες για τους 3 τύπους ραδιοφάρων κινδύνου.

Περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσμιο δίκτυο COSPAS-SARSAT μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό του τόπο εδώ (αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα)Ατομικοί Ραδιοφάροι Κινδύνου (PLB)