Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου

  Η ραδιοτηλεγραφία έκανε την εμφάνιση της στην Κύπρο το 1933, όταν έγινε η εγκατάσταση του παράκτιου σταθμού επικοινωνιών Larnaca Radio από την εταιρεία Cable and Wireless της Μεγάλης Βρετανίας με διακριτικό κλήσεως (call-sign ZFE).

  Επίσημα, ο παράκτιος σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του στις 05 Φεβ 1934 και παρείχε ραδιοτηλεγραφική υπηρεσία προς τα πλοία και αντίστροφα. Καθώς επίσης συνέδεε την Κύπρο με γειτονικές χώρες όταν υπήρχε βλάβη στα υποβρύχια καλώδια.

  Για να είμαστε ιστορικά ακριβής αρχικά έγινε προσωρινή εγκατάσταση ασύρματου σταθμού επικοινωνιών στην Λεμεσό περί τα τέλη του 1932 μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός Larnaca Radio. Την ίδια περίοδο λειτουργούσε παράλληλα και ο σταθμός επικοινωνιών του Βρετανικού Στρατού.

  Μέχρι τα τέλη του 1940 ο παράκτιος σταθμός λειτουργούσε στην Λάρνακα οπότε και οι σταθμοί λήψεως μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία στην περιοχή «Κολοκόσιη» και οι σταθμοί εκπομπών στην περιοχή «Σαράντα σπήλια».

  Η υπηρεσία μετονομάστηκε σε "Κύπρος Ράδιο - Cyprus Radio” στις 07 Μαρτίου 1951.

  Επίσης ο παράκτιος σταθμός χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία με το Λονδίνο, το 1956, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Σουέζ, λόγω της διακοπής του υποβρύχιου καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Αλεξάνδρειας.

  Το 1961 ο παράκτιος σταθμός Κύπρος Ράδιο περιήλθε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΗΚ) από την Cable and Wireless.

  Την ίδια περίοδο η ΑΤΗΚ έγινε μέλος της ITU (International Telecommunications Union) και το διακριτικό κλήσεως του παράκτιου σταθμού έγινε 5ΒΑ το οποίο έχει μέχρι και σήμερα.

  Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο παράκτιος σταθμός λειτούργησε στη περιοχή «Κόκκινες» στη Λευκωσία παρά τον κυκλικό κόμβο Τσερίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

  Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το ΚΣΕΔ Λάρνακας ανάλαβε τα καθήκοντα των Παράκτιων Υπηρεσιών Κύπρος Ράδιο, στις εγκαταστάσεις του στην Λάρνακα, από τις 30 Ιουνίου 2015.